ROLK har kontaktede Danmarks Sportsfiskerforbund for at få hjælp til at udrede hvor meget spildevand der bliver udledt i fjorden.

I brevet skriver ROLK’s formand bl.a.

På vegne af ROLK og ”Foreningen til Ophjælpning af Fiskeriet i Roskilde Fjord, skriver jeg til dig om en stor bekymring begge klubber deler.

Som du sikkert ved, har vi i gennem de sidste par år gennemført en del forsknings forsøg med smolt og havørreder i Roskilde Fjord, i samarbejde med DTU Aqua, ved Jon S. Svendsen som tovholder.

Der foreligger allerede en række resultater af disse undersøgelser, som også kommer til at fortsætte i de kommende år. I 2020 har vi udstyret vores moderfisk med en chip og for en måned siden blev ca. 120 smolt også udstyret med en sådan.

Vores arbejde med opfiskning af moderfisk og forskningssamarbejde med DTU, kræver rigtig mange resurser af os alle.

På den baggrund er der i fjorden, skabt en mistanke om ualmindelige forhold. Senest sidste år ved smolt undersøgelsen, var overlevelsen markant ringe i forhold til hvad man kunne forvente. Skarven har bl.a. fået skylden, men vi har fulgt antallet i Kattinge Vig, hvor fiskene udsættes og vi må konstatere at det ikke kun kan være skarven der er årsagen.

 Forbundet har reageret meget hurtigt og Biolog Kaare M. Ebert har skrevet til Roskilde Kommune. Dagbladet Roskilde er også gået ind i sagen og vil følge udviklingen.