Jeg kunne nærmest ikke bevæge mig midt på eftermiddagen efter 4½ times udlægning af skjulesten og sten til brinksikring i Himmelev Bæk i Roskilde Kommune lidt nordøst for byen.

To trillebøre, en sækkevogn og 10 deltagere havde taget hul på udlægning af yderligere 25-30 kubikmeter skjulesten på den 900 meter lange projektstrækning, som vi restaurerede den 12. september, -altså for halvanden måned siden.

Vi havde lagt ca. 10 kubikmeter sten ud denne søndag og med fare for at lyde som en kylling…….-var det faktisk rimeligt hårdt!

Først skulle de graves ud af bunken (der var fyldt med jord), dernæst køres 20-50 meter ned til vandløbet i trillebør eller sækkevogn, samt lægges i vandløbet efterfølgende. Med håndkraft. I 17 graders varme, den 1. november!!!!

I disse Covid19-tider, må vi jo kun være 10 personer, og derfor måtte vi til sidst kapitulere, -vi var trætte, og mangler stadig i omegnen af 15-20 kubikmeter.

Når det så er sagt (det triste), så er der lutter smil og glade dage tilbage. For hold op, hvor vi hyggede os!

Vi fik udlagt sten på en 150-200 meter lang strækning, der nu giver et væld af muligheder for kommende ørredgenerationer og insekter, fugle, padder etc.

Vandet slynger sig imellem stenene og allerede under selve udførelsen, kunne vi se, hvordan strømmen begyndte at arbejde med de store mængder sand, der er på strækningen, nedstrøms for de gydebanker, vi lagde ud tidligere.

Vi stod alle mand m/k på et tidspunkt efter udlægning og kunne se, nærmest for hvert minut der gik, hvordan strømmen om-møblerede på sand og andet sediment til glæde for den kommende variation i vandløbet. Der blev skabt hurtige stryg, og dybe partier. Foruden smalle strømrender og steder, hvor sandet lagde sig til hvile. Det bliver fantastisk i de kommende år at følge.

Vi vil naturligvis også kigge på de miljømæssige tiltag, og følge vandløbet fra Superliga til Champions League! Og så mangler der jo stadig en flok sten, der også skal i vandet på et senere tidspunkt.

Denne ekstraordinære udlægning skyldes i høj grad Roskilde Kommune og det samarbejde både vi og ROLK (Roskilde og Omegns LystfiskerKlub) har så stor glæde af med vandløbsafdelingen i Roskilde Kommune. Vi blev nemlig enige om, efter projektet i september, at der var rigelig plads i regulativet til at lægge flere sten i Himmelev Bæk og dermed gøre vandløbet endnu bedre, end vi allerede havde gjort. Derfor havde vi kaldt de frivillige sammen fra ROLK og Den sjællandske Grusbande.

Og der blev knoklet, Tobias Sørensen, Ole Vinjebo, Jonas FJ og kæresten Anna Dupont og alle vi andre. Uffe Clemmesen, formand for ROLK havde sørget for øl og vand, samt lidt sødt til ganen.

Alt spillede. Sammenbidte tænder, når de tunge sten skulle flyttes, lægges i bækken, og grin og brede smil, når de lå, hvor de skulle. Det er en fornøjelse at gøre gode gerninger sammen, for at lyde nærmest lidt religiøs! Efter 4½ time, var vi godt brugte, og kunne ikke mere.

Vi gik derfor projektstrækningen igennem og så, at det var godt!Tobias spurgte, om vi kunne være stolte af os selv? Ja, i høj grad!

Da vi nåede op til de gydebanker, vi havde lagt ud for halvanden måned siden, kunne vi tydeligt se, at der faktisk allerede nu, havde været et par havørreder oppe for at gyde på netop de banker, vi havde lagt ud. et var da fantastisk, og ord var i den forbindelse helt overflødige.

Der var gydt på yderligere en af de banker, vi havde lagt ud. Det lignede en bækørred-gravning på under ½ kvadratmeter, -men den var der!

Nærmest lykkelig over, at der allerede den 1. november, er blevet gydt på 2 ud af de 6 gydebanker, vi lagde ud, giver jo løfter for meget mere.

Gydesæsonen er jo ikke engang begyndt rigtigt endnu!

Jeg kunne derfor ikke dy mig for at optage en lille film, som kan ses på vores Youtube-kanal med adressen: https://youtu.be/yr9TnWvTfwA.

Klokken halv tre skiltes vi, og kunne med fuldt overlæg sige ”på gensyn”, -for vi ved jo, vi skal ses igen.

For at lægge flere sten i Himmelev Bæk!

Bandeleder, Rune Hylby.